vrijdag 28 januari 2011

Freestyle met Grand Calibur

Mijn eerste werkstuk gemaakt met de Grand Calibur startte als "ik ga eerst eens een simpele kaart maken".
Gek toch dat mijn vader zo bedenkelijk keek bij die uitspraak...;-)

Een embossingmal van een vogelhuisje, op de basisplaat, karton er overheen en even draaien; voila, een embossed vogelhuisje...en dan begint het, want dan ga ik mogelijkheden zien die ik dan ook het liefst allemaal uitbuit. Eerst maar eens het resultaat tonen, en dan daarna de verkorte 'bouwwerkzaamheden' toelichten.
Benodigd zijn: lichtblauw karton en papier, wit karton, een blauw kaart, stempelinkt blauw, sponskwastje, blauw metallic garen, kralennaald nr. 10, zilveren rocailles maat 15/0 en maat 11/0, splitpen schroef, alfabet stickers, randen sticker, magic tape, dubbelzijdig plakband en foam-tape.
Gereedschappen: embos- en prikmal vogelhuisje en bladertak, snijmesje en snijmat, prikpen (pergamano) en prikmat, en niet te vergeten een snij- en embos apparaat.

Werkbeschrijving:
1) Embos het vogelhuisje.
2) Draai het werk met de mal naar boven en prik de gaatjes.
3) Kleur de ge-embosde delen met de stempelinkt; neem een oogschaduw sponsje, druk deze op het inktkussen en wrijf hiermee over de in te kleuren delen.
4) Kleur de randen langs de mal; wrijf met het oogschaduw sponsje van de mal af naar buiten.
5) Verwijder de mal en snij het vogelhuisje ongeveer een halve centimeter buiten de randen uit het karton.
6) Borduur de omtrek van het deurtje met het metallic garen. Ik heb dit 2x gedaan om de contour iets fermer te krijgen.
7) Prik bij elk gaatje in de daklijn een extra gaatje op ongeveer 1,5mm afstand. Borduur met het metallic garen eerst een kraaltje maat 15/0 tussen 2 gaatjes, dan een rechte lijn naar het volgende gaatje, een kraaltje tussen de 2 gaatjes, enz.
8) Prik in de onderrand om het gaatje een extra gaatje, en borduur op dezelfde manier op.
9) Prik bij de hoeklijnen ook extra gaatjes en borduur eveneens op dezelfde manier op.
10) Snij een stuk wit karton op de gewenste maat. Dit is afhankelijk van de gebruikte kaart.
11) Embos de bladertak op een stuk wit karton, kleur de bladeren op dezelfde manier als bij het vogelhuisje, en prik de gaatjes.
12) Snij de rand langs de bladertak iets korter af, en snij hierbij rond de contouren van de tak wanneer deze uitsteken.
13) Borduur de stelen op in steelsteek en laat dit overgaan in kralen maat 11/0 in de krullen van de takken.
14) Plak het witte bewerkte karton op een stuk blauw papier, en snij het papier ongeveer 1cm breder af. (Tip: gebruik hierbij de blokjes op de snijmat om te meten en om het werk recht te houden)
15) Leg de kaart met de vouwlijn boven neer en plak het geheel, wat naar links gepositioneerd, op de kaart. Ook hier gebruik ik weer de blokjes op mijn snijmat om het allemaal recht te houden.
16) Zet de splitpen op de bovenzijde van het vogelhuisje, en plaats dit met dubbelzijdig tape op zijn plaats.
17) Plaats de tekst op de kaart. Ik maak graag zelf tekstjes van alfabet stickers en doe dat als volgt; neem een stuk Peel-Off's Magic tape, haal het doorzichtige deel van de basis af, trek met de rilpen een rechte lijn op de basis, zet hierop de gewenste tekst, plaats het Magic tape over de tekst heen, aanwrijven, door het Magic tape en de basis tegen elkaar in te buigen de tekst van de basis halen, positioneren op de kaart, aanwrijven en rustig het tape van de kaart afrollen.
18) Zet de rechte stickerlijnen op de rechterzijde van de kaart. Ook dit gaat heel gemakkelijk met het Magic tape; snij een reep van het Magic tape, zet dit over de stickerrand, haal de rand van het vel, positioneer deze op de kaart, aanwrijven en tape van de kaart rollen. Steekt de stickerrand over de kaartrand heen dan kan deze netjes langs de rand op maat gesneden worden. (Tip: bij stickerrandjes niet snijden, maar het mesje op de rand zetten en er doorheen drukken. Dit voorkomt schuiven van de rand)

Je lijkt er heel veel materiaal voor nodig te hebben, maar ik denk dat veel ervan toch al wel in de hobbykoffer zit. Veel stappen, wat combineren en experimenteren,.....

1 opmerking:

  1. He Geralda, Leuk kaartje hoor! Echt een uitkomst zo'n stansapparaat! En ja ik ben een freak wat betreft doosjes. Mocht je eens wat mallen willen hebben, laat maar weten hoor. Heb er genoeg.
    Groeten Miranda
    www.laulijn.nl

    BeantwoordenVerwijderen

...ik ben altijd nieuwsgierig!